Bygg Stockholm i 3D för Google Earth

2009-12-04 12:02  

Nu finns Stockholm som en av de städer i Google Earth där det är mycket lätt att själv skapa 3D-modeller av stadens byggnader.

För ett par månader sedan lanserades Building Maker som ett nytt verktyg för att på ett mycket enkelt sätt skapa 3D-modeller av byggnader för Google Earth. Google hade valt ut omkring 50 olika platser i USA, Europa och Japan där den nya tjänsten kunde användas.

Köpenhamn och Helsingfors fanns med, men ingen stad i Sverige.

Nu har emellertid Stockholm öppnats för dem som vill bebygga staden med fotorealistiska 3D-modeller.

Möjligheten har funnits tidigare med hjälp av 3D-programmet Sketchup. Men att bygga ett hus där med god kvalitet kan ta tiotals timmar. Med Building Maker kan man få nästan samma kvalitet på en halvtimma.

Istället för att, som i Sketchup, modellera byggnaden från grunden och skaffa fotografier för att få välliknande fasader och andra byggdetaljer görs allt i webbläsaren.

Man zoomar in platsen för bygget där man placerar en kub eller någon annan geometrisk figur. När man dragit hörnen på plats levererar Google flygbilder av byggnaden som ”klistras” fast på fasaden.

När bygget är klart laddar man upp det till Google som bedömer om 3D-modellen ska placeras i Google Earth.

Idag finns bara ett tiotal stockholmsbyggnader i Google Earth som gjorts med Sketchup. Exempelvis Stadshuset, Riksdagshuset, Slottet och KTH som är det mest ambitiöst modellerade byggnadskomplexet i Stockholm, skapat av signaturen Peng.

Så det finns stora möjligheter för den som vill komplettera huvudstaden med nya 3D-modeller och visa upp dem för Google Earths miljontals användare.

Om du tycker att någon av byggnaderna som redan finns i Google Earth har dålig kvalitet kan du bygga en ny med Building Maker. Google byter ständigt ut existerande byggnader mot nya om de anses vara bättre.

Jan Melin

Mer om: SketchUp Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer