Bygg om staden på pekdatorn

2012-02-10 12:32  
Spelet "2021" går ut på att stadsplanera Göteborg så att invånarna trivs.

I ett nytt spel för Ipad kan man simulera hur Göteborg utvecklas i framtiden.

Hur kan Göteborg se ut om tio år? Och hur hade staden utvecklats om man valt en annan inriktning för stadsplaneringen i början av 1970-talet?

Det är frågor som kan besvaras i det nya spelet ”2021” för Apples surfplatta Ipad.

Konceptet liknar till en del Sim City. Genom olika val av bebyggelse och hur en stad planeras ser man om invånarna uppskattar det.

Men ”2021” handlar bara om Göteborg och är egentligen ett pedagogiskt verktyg för skolan. Men vem som helst kan ladda ner det gratis från Apples App store.

Spelet börjar med hur Göteborg såg ut 1971 och sträcker sig fram till 2021 då staden firar 400-årsjubileum. Sedan gäller det att bygga kontor, fabriker, bostäder, museer, parker, vägar och spårvagnsförbindelser.

Efter en spelrunda som omfattar fem år får man veta hur väl stadsutbyggnaden lyckats utifrån den intresseinriktning som valts. Det kan handla om att exempelvis bygga en så miljövänlig stad som möjligt, att utveckla staden så det gynnar industrin eller att satsa på ett samhälle där integrationen är det viktiga.

Bakom spelet står Mistra Urban Futures som är ett internationellt centrum för hållbar stadsutveckling där Chalmers är värd.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer