Bygg husen av koldioxid

2016-03-17 11:49  
Det nya materialet CO2NCRETE som kan ersätta cement består av kalk och koldioxid. Foto: UCLA

Med kalk och koldioxid har forskare utvecklat ett material som kan ersätta cement.

Cementfabriker är en av de största producenterna av koldioxid. Men ännu mer växthusgaser bolmar ut från kraftverkens skorstenar runt om i världen, skriver University of California i ett pressmeddelande.

Men nu har forskare vid universitetet i Los Angeles presenterat en teknik som kan eliminera dessa utsläpp. De har utvecklat ett nytt material som kan ersätta cement och består av kalk och koldioxid.

Än så länge är det en laboratorieprodukt som tillverkats i 3d-skrivare men forskarna arbetar nu med att skala upp processen så det nya materialet som döpts CO2NCRETE kan användas för att bygga allt från hus och broar till vägar.

Vid sidan av själva materialutvecklingen ska forskarna även utveckla en komplett integrerad process som innefattar allt från insamlingen av koldioxiden från kraftverken till produktionen av den nya cementersättaren.

Jan Melin

Mer om: Byggteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer