Bygg flaskskepp <br/>av Lego

2011-12-27 06:15  

Med tålamod, specialverktyg och legobitar kan vem som helst bygga ett fartyg inuti en flaska.

Att bygga ett klassiskt flaskskepp av trä är ett avancerat projekt även för vana modellbyggare. Bygger man istället sitt farttyg av legobitar inuti en flaska blir det mycket lättare. Men kräver ändå en hel del planering och tålamod. Plus några modifierade verktyg som man får göra själv.

En som visar hur det går till är Julia Morley som förevigat sitt bygge i en Youtubevideo. Hon började med att konstruera sitt skepp som en virtuell modell i gratisprogrammet Bricksmith för att se hur det bäst skulle utformas av delar som kunde föras in genom flasköppningen. Sedan gällde det att hitta rätt verktyg. Som en extremt lång skruvmejsel och några pincetter som förlängdes med träpinnar.

Förberedelserna tog en vecka berättar Julia Morley i sin video. Hon började med att fylla den liggande flaskan med ett lager harts för att få en jämn yta. Den beströddes med blå glaspärlor för att simulera havsytan.

Sedan var det bara att sätta igång med att pilla in legobitarna i flaskan och få dem på plats. Efter tre dagar var bygget, som dokumenterades med en videokamera, klart.

Jeremy Moody heter en annan flaskskeppsbyggare som använt Lego. Han hade en mycket enklare uppsättning verktyg. Några ätpinnar och ståltrådar från en vanlig galge som böjdes till.

För hans del tog planeringen och bygget ett par veckor, skriver han på en sajt för legobyggare och tillägger att masterna var det svåraste att få på plats.

För den som får smak för flaskskeppsbygge av mer klassiskt snitt finns mycket info att hämta via webben. En bra startplats är den svenska föreningen Flaskskepparnas sajt. Där finns tips om verktyg och material plus ett bildgalleri med de små mästerverken i sina flaskor.

Vill du klura mer?

Vill du ha mer nöjesläsning och pyssel? Prenumerera på tidsskriften Efter Jobbet.

Beställ Efter Jobbet med 25 procents rabatt här.

Jan Melin

Mer om: Lego Modellbygge

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer