Bygg en superdator med Lego

2012-09-17 14:30  
Datorprofessorn Simon Cox och Legoexperten James Cox har monterat ihop 64 Raspberry Pi-datorer till en superdator. Foto: Simon Cox

Med Legoklossar och pyttedatorn Raspberry Pi kan man bygga en egen superdator.

Den kreditkortsstora datorn Raspberry Pi som säljs för omkring 300 kronor kan användas som bas för att bygga en superdator.

Det har forskare vid University of Southhampton i England demonstrerat och publicerat en komplett byggbeskrivning för den som vill ha lite extra datorkraft.

Under ledning avprofessor Simon Cox monterade forskarna ihop 64 exempelar av pyttedatorn i ett rack byggt av Legoklossar. För den konstruktionen fick de hjälp av Legoexperten James Cox som är Simon Cox sexåriga son, enligt ett pressmeddelande från universitetet.

Hela systemet exklusive nätverksanslutningar och Legoklossar kostade drygt 25 000 kronor.

Första uppgiften för datorn, som döpts till Iridis-Pi, blev självklart att beräkna Pi, berättar James Cox i pressmeddelandet.

Men han har ännu inte offentliggjort vilken prestanda hans superdator har.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer