Bygg en pappmodell av värstinghojen

2009-04-03 14:59  

De som gillar pappslöjd kan nu få sitt lystmäte. Med en byggsats som gratis laddas hem och skrivs ut kan man klippa och klistra ihop en MC-modell som på bild kan vara svår att skilja från originalet.

Yamaha har sedan länge producerat pappersbyggsatser som kan laddas hem gratis via webben.

Det de främst erbjuder är modeller av sina motorcyklar. Den mest detaljerade är en realistisk modell av värstinghojen MT-01. Förmodligen en av de mest avancerade pappersbyggsatser som finns, i alla fall av de som är gratis.

Bara avgassystemet har omkring 50 detaljer som ska klippas ut och limmas ihop.

Hela byggsatsen består av 52 klippark med över 500 delar som printas ut på en skrivare plus en nästan 50-sidig monteringsanvisning.

Byggsatsen finns i två versioner, en färglagd och en för den som vill måla själv.

Som hjälp för att komma igång med pappslöjden finns vägledning både i form av text, bild och videor på modellens webbplats.

Förlagan till modellen, som heter Yamaha MT-01, är en riktig monstermaskin med en motor på 1670 kubikcentimeter som ger 88,9 hästkrafter. Vikten är 243 kg och priset i Sverige omkring 115 000 kronor.

I byggsatsen finns ingen information om vilken skalan är. Men enligt Ny Tekniks linjal verkar skalan vara omkring 1:5 och hela modellen är ungefär 45 centimeter lång.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer