Bygg en månbas på plats med 3d-skrivare

2013-02-01 11:26  

Europeiska rymdorganisationen ESA har demonstrerat att det är möjligt att bygga en bas på månen med lokalt material i en 3d-skrivare.

Ett av de stora problemen med att bygga en bas på månen är de extrema kostnaderna för att transportera byggmaterial från jorden.

Men nu undersöker den europeiska rymdorganisationen ESA om det är möjligt att med 3d-skrivare bygga på månen med lokalt material.

Tillsammans med arkitektfirman Foster + Partners har ESA visat att det i alla fall på jorden är fullt möjligt att bygga de strukturer som behövs.

I en gigantisk 3d-skrivare har de med material som har en sammansättning liknande mångrus byggt ett 1,5 ton tungt byggblock med en inkapslad cellstruktur.

3d-skrivaren som kommer från det brittiska företaget Monolite heter D-shape  har en skrivyta som är sex meter bred där det sandliknande byggmaterialet lager för lager bygger upp olika strukturer.

Det material som ESA använt i sin demonstration är baserat på stenar från en vulkan i Italien vars sammansättning till 99,8 procent är densamma som mångrus, skriver ESA på sin webbplats.

Det vulkaniska materialet blandades med magnesiumoxid vilket gav en pappersliknande struktur när det skrevs ut. För att få ett mer solitt material blandades ett salt i skrivarens "bläck".

Den skrivare som användes har en skrivhastighet på omkring två meter per timma vilket i nästa generation nästan kan fördubblas.

Problem som återstår att lösa är bland annat att anpassa tekniken för att skriva i vacuum och fås att fungera i de extrema temperaturer som råder på månen.

"Men vi har visat att konceptet fungerar och har nu satt samman en expertgrupp för vidareutvecklingen", skriver ESA.

Tidigare har forskare visat att det även är möjligt att tillverka mer "finmekaniska" produkter av mångrusliknande mateial i en 3d-skrivare. Komponentar som exempelvis kan användas som reservdelar för robotar på månen eller Mars.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt