Bygg en Legomodell av Cerns partikelkrockare

2012-01-11 13:59  

En dansk fysiker har byggt en modell av en detektor från Cerns partikelaccelerator. Med hjälp av 9 500 legobitar.

Forskarna vid Cern i Schweiz jobbar nu hårt för att ta reda på om de verkligen hittat spår efter den länge eftersökta Higgspartikeln i sin Large Hadron Collider, LHC.

En annan forskare har också lagt ner mycket möda på en annan LHC. Närmare bestämt en modell av den viktiga komponenten Atlas Detector i den stora partikelacceleratorn.

Han heter Sascha Melhase och är till vardags fysiker vid Niels Bohr-institutet i Köpenhamn.

Modellen han byggt i skala 1:50 tog 33 timmar att pussla ihop och består av 9 500 legobitar som kostat omkring 18 000 kronor vilket betalts av Niels Bohr-institutet. Där ska man använda modellen för att prova nya metoder för undervisning, enligt danska University Post.

Innan själva bygget kom igång konstruerade Sascha Melhase en 3d-modell i gratisprogrammet Lego Digital Designer vilket tog 48 timmar.

Det programmet kan generera byggbeskrivningar för att omsätta 3d-modeller till riktiga legobyggen. Men manualen för partikedetektorn blev på 4 500 sidor så Sascha Melhase beslutade att i stället bygga sin modell med datorns skärmbilder som förlaga, skriver Today in Tech.

Men planen är att senare publicera manualen på webben för dem som vill bygga en egen LHC-modell.

Jan Melin

Mer om: Lego LHC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer