Bygg en egen laserskärare

2014-01-29 13:42  
I byggsaten finns en laserdiod på 100 eller 200 mW. Foto: Gregory Holloway

Med en hembyggd laserskärare kan man gravera i trä och forma papper.

The Micro Slice är en byggsats för en enkel laserskärare. Då den använder en vanlig laserdiod på 100 alternativt 200 mW erbjuds inga högre temperaturer och det som kan skäras är papper. Men om den används för att gravera kan man bränna in mönster i både trä och plast.

En byggbeskrivning har tidigare publicerats på sajten Instructables men nu är konstruktören Gregory Holloway från Storbritannien i full färd med att producera kompletta byggsatser för Micro Slice.

För att få in kapital använder han sajten Kickstarter där tillräckligt med pengar nu flutit in för en planerad produktionsstart i april.

Med laserdioden på 100 mW ska byggsatsen kosta omkring motsvarande 2 100 kronor och med den kraftigare lasern på 200 mW blir priset 500 kronor högre.

I byggsatsen ingår bland annat mikrokontrollern Arduino UNO R3 som körs med programvara som är öppen källkod samt två stegmotorer. Största arbetsyta är 50 mm x 50 mm och enligt Gregory Holloway är bygget enkelt för den som kan hantera en lödkolv. Den som inte vill bygga själv ska även kunna köpa Micro Slice färdigmonterad för omkring 3 700 kronor.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/5dpLOXeR7bk?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer