Bygg din egen värmekamera

2016-01-18 14:29  

Nu finns en byggsats för den som vill löda ihop sin egen värmekamera.

DIY-Thermocam är ett open-sourceprojekt för den som vill bygga sin egen värmekamera som både tar stillbilder och filmar. Ritningar, instruktioner och programvara finns för fri nedladdning men kameran kan även levereras som en komplett byggsats med omkring 100 komponenter som enligt projektets webbplats kan monteras på några timmar med en lödkolv plus några tänger och skruvmejslar.

Byggsatsen kostar motsvarande 4 000 kronor och har enligt uppgift data som mäter sig med en kommersiell värmekamera som kostar dubbelt så mycket.

För den som inte vill bygga själv finns även DIY-Thermocam färdigmonterad och testad för motsvarande 5 600 kronor. Dessutom kan alla komponenter till kameran köpas styckvis.

Användningsområden för kameran är exempelvis att kontrollera isolering och hitta värmeläckor i hus, undersöka elektriska och mekaniska komponenter eller hitta personer och djur i mörker.

Sensorn som mäter värmen i form av infraröd strålning i temperaturer mellan -40 och 150 grader Celsius har upplösningen 80 x 60 pixlar och en känslighet som är bättre än 0,05 grader Celsius. Värmekameran har även en inbyggd vanlig kamera på 640 x 480 pixlar vars bilder kan mixas med bilderna från värmesensorn. Dessutom finns en extra inbyggd värmesensor för punktmätningar i temperaturintervallet -70 till 380 grader Celsius.

Jan Melin

Mer om: Värmekamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer