Bygg din egen mobil

2013-08-28 09:29  
Mobilen är byggd kring en gsm-modul från Arduino. Foto: David Mellis

Att knåpa ihop en egen gsm-mobil är inte allt för svårt. En komplett beskrivning finns på webben.

En forskare vid MIT Media Lab i USA har presenterat en utförlig beskrivning av hur man bygger sin egen mobiltelefon. Delarna kostar i USA omkring 800 kronor och med en lödkolv och några verktyg ska man kunna fixa bygget på en helg.

Funktionerna är tämligen basala. Vid sidan av samtal klarar den av sms och har en telefonbok som lagrar namn och nummer.

Enligt projektets webbsida är komponenterna lätta att få tag på där den dyraste är GSM/GPRS Module M10 från Arduion som kostar omkring 170 kronor.

Mobilen som döpts till DIY Cellphone finns i två varianter där den ena har en enkel teckenskärm med lysdioder och den andra en lcd-skärm.

Beskrivningen innehåller även ritningar på ett hölje av plywood men den som har en 3d-skrivare kan få till en lite snyggare mobil.

Enligt projektets webbplats ska mobilen fungera med valfritt sim-kort i den stora varianten och den är exempelvis testad i mobiloperatören AT&T:s nät i Europa.

Jan Melin

Mer om: GSM Mobiltelefoni

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer