Bygg din egen distraktionsfria telefon med nummerskiva

2020-02-13 13:39  

Less på att tappa fokus med alla distraktionsmoment en smart telefon innebär? Här är ditt nästa hemmabygge.

Snurrskiva, nummerskiva eller varför inte ”petmoj”? Det är inte utan att nostalgin slår till inför forskaren Justine Haupts hemmabygge: En bärbar telefon med gamla tiders nummerskiva.

Sedan kan man ju fråga sig varför en person som till vardags är rymdingenjör på Brookhaven National Laboratory inom projekt med namn som ”Large Synoptic Survey Telescope” lägger tid på den typen av teknik. Det får ett snabbt svar på Justine Haupts hemsida, där även ritningarna till telefonen ligger öppna för alla att ladda ner.

– Varför en mobiltelefon med nummerskiva? Därför att jag - i en småaktig, irriterande pekskärmsvärld av hyperuppkopplade människor som använder telefoner som de inte har någon kontroll över eller egentlig förståelse för - ville skapa något som är helt mitt, väldigt personligt och helt taktilt. Och som ger mig en ursäkt för att inte messa, skriver hon.

Distraktionsfri bärbar telefon målet

Målsättningen var att ta fram en telefon som är så långt från en modern smarttelefon med pekskärm som möjligt. Lösningen blev att plocka loss en nummerskiva från en gammal Western Electric Trimline-telefon som har en mer kompakt hårdvara än andra jämförbara telefoner, bygga resterande elektronik utifrån moderna mobiltelefoner och slutligen skriva ut själva skalet i 3d-skrivare.

Läs mer: Less på stora mobiler? Zanco Tiny T2 är här för att rädda dig

Resultatet: En i och för sig inte jätteliten, men helt distraktionsfri och lättanvänd telefon.

SMA-kontakt och ”utmärkt mottagning”

– Den har en riktig, avtagbar antenn med SMA-kontakt och mottagningen är utmärkt. Och jag behöver inte navigera genom olika menyer för att komma till telefonapplikationen när jag ska ringa, that´s bullshit, skriver Justine Haupt.

Sedan har den förstås programmerbara knappar och en display, men det sistnämnda bara en liten skapelse som visar missade samtal.

Läs en intervju med Justine Haupt på Wireds hemsida

Angelica Söderberg

Mer om: Mobiltelefon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer