Burrito – hot eller möjlighet?

2009-09-15 23:00  

Snabbmatshak mötesplats för världsledande ingenjörer.

Lunchutbudet hos Googleär berömt i hela Kiseldalen. I huvudkvarteret, The Google­plex i Mountainview, kan medarbetarna välja från den ena dignande gratisbuffén efter den andra. Men frågan är om inte ett litet snabbmatshak i närheten förtjänar än mer uppmärksamhet.

I vart fall kan man tro det när man hör juristen Richard Horning, specialist på immateriella rättigheter, berätta om Taqueria La Bamba. En texmex-restaurang som också den ligger i Mountainview. Härifrån är det bara ett par miles från Silicon Valleys hjärta, Palo Alto.

Vid lunchdags strömmar både ingenjörer och ekonomifolk från högteknikföretagen i trakten hit, sugna på att få sätta tänderna i en chicken burrito med pintobönor, salsa och guacamole. Ibland är kön femtio yards lång och väntetiden därefter.

Vilket gör att folk börjar prata med varandra, skryter om sina senaste topphemliga utvecklingsprojekt, hör sig för om jobbchanser hos konkurrenterna och smider planer på att starta nya egna företag.

Kön till Taqueria La Bamba fungerar som en informationscentral, en del i det informella maskineri som håller kunskapsflödet strömmande genom Kiseldalen. (Och kanske är det för att slippa hotet om läckor i La Bambakön, som Google bjuder på gratisluncher.)

I USAs andra högteknikkluster, runt Boston, finns inte alls samma informella informationsutbyte, försäkrade en riskkapitalist som hade erfarenhet från både den amerikanska väst- och östkusten. Och därmed saknas också en del av grogrunden till samma snabba tillväxt och mångfald med nya affärsidéer som i Silicon Valley.

Riskkapitalister,förresten. De är nog de enda som inte köar i solen utanför La Bamba. De föredrar att sköta sina affärer mer diskret. Till exempel över en dignande hög med blåbärspannkakor med lönnsirap i ett bås hosBuck’s Café i Woodside, ännu en av Kiseldalens småorter.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt