Budstrid i Teknikfrågan: här är rätta svaret

2013-05-16 08:31  

Varför snurrar vindkraftverken i stiljen? Veckans Teknikfråga fick motstridiga svar. Här reder vi ut begreppen.

TEKNIKFRÅGAN. I Ny Tekniks spalt Teknikfrågan är det ni läsare som frågar och svarar på intrikata frågor. Men den här veckan gav två läsare helt motstridiga svar till varför några vindkraftverk står stilla medan andra, som står precis bredvid, snurrar i sakta mak när det är vindstilla. Kör man månne generatorerna som motorer för att skona lagren, lyder frågan?

Enligt ett läsarsvar är det en skröna att vindkraftverk körs med motorer, medan ett annat svar hävdar att de flesta större vindkraftverk visst drivs runt av elmotorer när vinden är svag. Orsaken sades vara att vingarna annars skulle deformeras av sin egen tyngd när de står stilla. Så hur är det egentligen?

Ny Teknik bad Peter Nygren, vd på Arise Windpower att reda ut begreppen.

- Nej, det finns inga motorer som motionerar verken. Att några kan snurra medan andra står stilla beror på att de som står närmast vindriktningen får tillräckligt mycket vind för att starta, medan de som hamnar i vindskuggan bakom står stilla. Normalt startar vindkraftverken vid cirka tre-fyra meter per sekund. Och vingarna deformeras absolut inte av sin egen tyngd, i så fall är det ett konstruktionsfel. De är dimensionerade för betydligt större krafter än så, de ska ju klara 60 meter per sekund, säger han.

Har du själv någon intrikat fråga du funderar på? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

Det är ni, kära läsare, som både frågar och svarar i Teknikfrågans spalter.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer