Budkrig om ai-tavlan gav rekordpriset 4 miljoner kronor

2018-10-31 10:54  
Konstverket heter Edmond de Belamy, from La Famille de Belamy. Porträtt från 1300-talet till 1900-talet ingick i bilddatan.

Christies i New York auktionerade ut sitt första ai-genererade konstverk. Alla överraskades när priset drevs upp till nära fyra miljoner kronor. Den artificiella intelligensen har matats med 15 000 porträtt.

Ett suddigt och ofullbordat porträtt av en ung man har väckt uppståndelse, för rekordverket är skapad av artificiell intelligens. Bakom den digitala konstnären står det Paris-baserade kollektivet Obvious Art. De är absolut inte först med att visa upp ai-genererad konst, utan bedriften ligger i att de har lyckats sälja den – svindyrt.

Trycket döpt till Edmond de Belamy from Famille de Belamy såldes av Christies i New York. Det anrika auktionshuset, som aldrig tidigare hade sålt ai-genererad konst, uppskattade att verket skulle dra in 7 000-10 000 dollar. Men ett budkrig utbröt mellan fem spekulanter, och slutpriset blev istället otroliga 432 500 dollar – motsvarande strax under fyra miljoner kronor.

Läs mer: Christian Tagliavini gör konst med 3d-teknik

Det är ett fantastiskt ögonblick och vi hoppas att uppmärksamheten kring försäljningen ska lyfta fram de verk som har skapats av våra kollegor och de som har föregått oss. Vi är tacksamma för att Christies har öppnat upp den här dialogen i konstvärlden, och känner en ära i att få ha varit en del i den globala diskussionen kring hur den här nya tekniken kan påverka det konstnärliga skapandet, skriver Obvious Art i ett uttalande till Bloomberg.

Trycket är utfört på duk. Den artificiella intelligensen har utgått från en algoritm som tillhör gruppen Generative Adversarial Network. GAN består av två neuronnät där det ena generar kandidater och det andra väljer ut dem.

– Vi matade systemet med 15 000 porträtt målade mellan 1300-talet och 1900-talet, säger Hugo Castelles-Dupre, en av kollektivets medlemmar.

Läs mer: 400 år gammal nakenkonst blev för mycket för Facebook

Paris-gruppens digitala konstnär har bland annat föregåtts av en artificiell intelligens som genererade egna versioner av den nakna människokroppen. Bakom projektet stod studenten Robbie Barrat från West Virginia. Han gav ett ai-system tillgång till en samling av nakenporträtt, och resultatet blev en ganska morbid studie i rosa.

John Edgren

Mer om: AI Konst

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer