Bröllopsnatt i strandad jumbojet

Vad sägs om bröllopsnatt i en cockpit? Förvisso på land - men ändå. Nu har världens första vandrarhem i en strandad jumbojet öppnat på Arlanda.

Intill bilinfarten till Arlanda flygplats, står numera en Boeing 747. De nermonterade motorerna skvallrar om att jumbojetens dagar i luften är förbi. Det rymmer numera vandrarhemmet Jumbo Hostel som öppnade i onsdags.

Flygplanet är en 747-200 med 74 bäddar. Det är flerbäddsrum, trebäddsrum, dubbelrum och en lyxsvit i cockpit.

Jumbojeten byggdes för Singapore Airlines 1976. SvenskaTransjet blev sista ägaren och sista turen flögs 2002.

747-200 är andra generationens jumboplan från Boeing. Första planet flög 1971. Totalt byggdes 393 exemplar innan 200-serien lades ner 1991. Jämfört med första serien (100-serien) har 200-serien kraftigare motorer och fler fönster på övervåningen. Många varianter av planet byggdes. De finns i passagerarutförande, som fraktplan, kombinerat frakt och passagerarplan samt i militärt utförande. Mellan huvuddäck och övre däck tog man sig via spiraltrappa. beroende på inredning rymde planen från strax under 400 passagerare till långt över 500.

Jumboplanen premiärflög i slutet av 1960-talet. De tillverkas fortfarande, nu under beteckningen 747-8. Totalt har över 1400 jumboplan tillverkats i olika utföranden

Håkan Abrahamson

Tiina Moilanen Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer