Brinnande metall kan ersätta fossila bränslen

2015-12-10 15:27  
Metallbränslet ska användas för att producera värme som kan driva olika slags motorer. Foto: McGill University

Metall i finfördelad pulverform kan användas som bränsle och avger praktiskt taget ingen koldioxid.

Forskare vid McGill University i Kanada tror att finfördelad metall kan bli ett bränsle som kan ersätta fossila bränslen som kol, olja och naturgas. Men metallpulvret kan inte användas för direktdrivning av exempelvis explosionsmotorer. Det ska istället användas som värmekälla till motorer med utvändig förbränning som ångmaskiner och stirlingmotorer. Brinnande metall är inte heller något helt nytt bränsle. Det används bland annat i vissa typer av raketmotorer.

Fördelen med metallbränslen är att de knappast avger någon koldioxid, skriver universitetet. De restämnen som produceras sägs även kunna samlas ihop och är då återvinningsbara på ett relativt enkelt sätt.

Den metall som är främsta kandidaten till det nya bränslet är vanligt järn och forskarna hävdar att det finns nya metoder som eliminerar de utsläpp av koldioxid som är resultat av järnframställning där kol används.

Forskarnas arbete har hittills främst handlat om att testa olika metaller och att kunna styra förbränningen på ett kontrollerat sätt. Nästa steg blir att bygga en prototyp av en brännare och koppla den till en värmemotor.

Om metallbränslet ska kunna få någon framtid krävs dessutom en utveckling av metoder för metallåtervinning som inte ger några utsläpp av koldioxid, skriver universitetet.

Jan Melin

Mer om: Metaller Bränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer