Populärteknik

Brasilianaren som nästan var först i luften

Alberto Santos-Dumont, 1873-1932, plantageägarson, ballongfarare och flygpionjär. I Brasilien är han känd som flygets fader, och han har fått flygplatsen i Rio de Janeiro uppkallad efter sig.
Santos-Dumont rundar Eiffeltornet 1901.
”La Demoiselle”, monoplanet från 1909, kom upp i 100 km/h.
"No 6" från 1901, praktiskt fordon för stadsturer och kafébesök.
Upp som en sol och ner som en pannkaka. Det gick inte alltid så bra för ”14-bis” sommaren 1906, men det var det första flygplanet som kom upp i luften utan katapult eller annan starthjälp. Och ner kom man ju alltid.
Hoppsan!
Alberto Santos-Dumont, förevigad i brons.

Flygpionjären Alberto Santos-Dumont tog luftskeppet till favoritkaféet på Champs-Elysées

Publicerad
Av Kaianders Sempler, Ny Teknik/1902 Var och en som någonsin suttit på ett kafé i Paris och plötsligt blivit tilltalad från luften vet hur förvånad man blir, och hur misstroget man betraktar sitt andra glas middagspastis. "Excusez moi, monsieur", säger en röst från ingenstans. "Veuillez m'aider, s'il-vous-plait?" Inte förrän jag lyfter blicken och tittar rakt upp mot skyn upptäcker jag honom tio meter över mig. En ung man sitter vid spakarna bakom en propellerförsedd motor på en underlig fackverkskonstruktion. Alltsammans är upphängt under en stor korvliknande ballong. "Vill ni vara bussig att lägga fast vid den där lyktstolpen", säger han och kastar ner ett rep. Jag knyter fast repet med ett dubbelt halvslag om egen part. Han sträcker omsorgsfullt förtöjningen, rullar ut en repstege och klättrar ner. "Tack för hjälpen", säger han med ett leende och sträcker ut handen. "Angenämt att råkas. Mitt namn är Alberto Santos-Dumont, flygare från Brasilien. Får jag bjuda på ett litet glas? Garçon, deux demis!"

 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här