Branson vill ha ”miniconcorden”

2016-03-29 12:32  
Richard Branson vill göra det billigt att flyga i överljudsfart.

Richard Bransons flygbolag Virgin går in som partner till företaget som utvecklar ett mindre, billigare och snabbare överljudsplan än Concorde.

Det amerikanska företaget Boom Technology berättade nyligen att deras tekniker är i full färd med att utveckla ett nytt överljudsplan för kommersiell passagerartrafik.

Nu går Richard Bransons flygföretag Virgin Galactic in som partner och erbjuder hjälp med allt från design och konstruktion till test och tillverkning, skriver The Guardian. Samtidigt har Bransons företag lagt en köpoption på de tio första planen som kan vara i drift inom bara några år.

Att utvecklingsarbetet ska gå så snabbt förklaras bland annat med att hela konstruktionen bygger på befintlig teknik varför Boom Technology räknar med att vara i luften före Boeing och Lockheed Martin som båda utvecklar överljudsplan för passagerartrafik.

Boom räknar med att kunna testa en prototyp av sitt plan i skala 1:3 i slutet av 2017, enligt företagets webbplats.

Det nya planet ska ha plats för 40 passagerare och kunna flyga i Mach 2,2 (2 230 km/h) vilket är tio procent mer än vad Concorde fömådde.

Med den farten ska en flygning över Atlanten från New York till London ta 3,5 timmar där priset för en tur-och-returbiljett beräknas kosta motsvarande 40 000 kronor vilket är ungefär vad en biljett i businessklass kostar idag.

Vid sidan av att Virgin Galactic gått in som partner har även ett icke namngivet stort londonbaserat flygbolag skrivit en avsiktsförklaring att beställa flygplan för motsvarande 16 miljarder kronor av Boom Technologies, skriver The Guardian.

Jan Melin

Mer om: Överljudsplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer