Branson dyker till de största havsdjupen

2011-04-06 13:05  

I Richard Bransons nya projekt ska en liten bemannad ubåt dyka ner till de största djupen i de fem världshaven.

Richard Branson är lika mycket äventyrare som storföretagare. Ballongflygningar, skivutgivning, flygbolag och rymdturism är väl det som främst förknippas med Branson och hans företag Virgin.

Hans nya projekt heter Virgin Oceanic. I det ska en liten ubåt med plats för en person ge sig ner till de största djupen i de fem världshaven. I dykningen till Puerto Rico-graven, som är Atlantens största djup på 8 605 meter, blir det Richard Branson själv som spakar ubåten Deep Flight Challenger, byggd av amerikanska Hawkes Ocean Technologies.

Men den mest spektakulära dykningen blir till Marianergraven som är jordens djupaste plats. Den har bara besökts en gång. Det var 1960 när Jaques Piccard och Don Walsh gick ner till 10 916 meter med batyskafen Trieste.

Om Branson lyckas med sitt projekt kommer hans kollega Chris Welch bli den första som gör en solofärd till botten av Marianergraven.

Enligt planen ska alla fem dykningarna vara avklarade inom drygt två år.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer