Bränslecell för <br></br>260 kronor

2009-02-12 08:31  
Bränslecellen med laddare för olika mobilkontakter samt usb.

Nu butikslanseras vad som sägs vara världens första bränslecell för bärbara konsumentprodukter.

Tillverkaren Medis står bakom bränslecellen som nu hittat ut till butiker bland annat inom hemelektronikkedjan Best Buy, och på webbdetaljisten Amazons sajt.

För 50 dollar exklusive moms, en bit över 400 kronor, säljs ett paket med ficklampa, tillhörande bränslecellsbaserad laddare, och ett antal lösa kontakter för laddning av bland annat Nokiatelefoner.

Enbart bränslecellsenheten kostar från 25 dollar, vilket kan översättas till 260 svenska kronor, med dagens valutakurs och tillägg av moms.

Ficklampan lyser med 14 lysdioder, och den uppges klara upp till 90 timmar på en bränslecell. En mobiltelefon ska kunna laddas uppemot sex gånger. Elmängden från en sats är 20 wattimmar.

Paketet säljs som ett ”emergency pack”, ett nödsituationspaket, för tillfällen då elnätet slås ut av exempelvis storm.

Som bränsle används natriumborhydrid, vars väteatomer kan frigöras i reaktion med vatten. Det aktiveras i Medis fall genom att man klämmer på behållaren likt en lysstav.

Nasdaqnoterade bolaget Medis har sin verksamhet baserad i Israel, men huvudkontor i New York.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt