Brakfest när svenska satelliten sköts upp

2003-09-30 23:00  
Rymdchefen Sven Grahn
Med ett muller som skulle gjort en motorcykelklubb grön av avund tog Ariane 5-raketen till väders från Kourou. Allt kunde ses och höras i direktsändning på rymdindustrins egen mingelfest på Tekniska museet.Rymdstyrelsens chef Per Tegnér i hatten.
Sällan har så många varit så nöjda samtidigt. Representanter för hela svenska rymdindustrin var samlade på Tekniska museet i Stockholm för mingel och satellitvaka när den svenskbyggda månsatelliten Smart-1 sköts upp natten till söndagen.

Alla var där. Spänningen var nästan olidlig när vi följde nedräkningen i direktsändning från Kourou på storbildsskärm.

Sven Grahn, Rymdbolagets chef, väntar på rapport om att solpanelerna på Smart-1 fällts ut programenligt.
- Cinque, quatre, trois, deux, un, decollage! ropade den franske teknikern, och så lyfte raketen med ett dån som genom THX-högtalarnas försorg fick hela muséet att skallra.

Fortlöpande rapporter meddelade när de tre satelliterna Indsat, e-bird och Smart-1 tur och ordning separerades i korrekt bana. Men inte förrän Smart-1 fällt ut sina solfångare och fått ström till samtliga system kunde alla äntligen andas ut. Och höja sina glas med grönskimrade "Moonshine".

Moonshine.
Uppskjutningen var en succé för svensk rymdindustri som nu änligen fick visa sig riktigt på styva linan. Allt gick som smort, och framtiden för rymdverksamheten ser nu ljusare ut än på länge.

Rymdstyrelsen har dessutom blivit lovade nya pengar så att Volvo Aero kan forrtsätta sina åtaganden i Ariane-programmet. Förutsatt att riksdagen går med på att bevilja extrapengarna i en tilläggsproposition nån gång i vår. Men det ska nog ordna sig, tror alla inblandade.

Om fjorton månader ska lilla Smart-1 ligga i bana runt månen.

Foto Kaianders Sempler

Glada rymdentusiaster. Från vänster Anne Ytterskog, Rymdbolaget, Rosita Suenson, Esa, Johan Marcopoulos, Rymdstyrelsen , Lars Nordfeldt och Lars Ljunge, Saab Ericsson Space.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer