Borttappad bomb kan vara återfunnen

2016-11-08 14:14  
Bomben som försvann 1950 skulle simulera en Mark 4 atombomb. Foto: Wikimedia / US government photo

Dykare har stött på ett märkligt föremål utanför Kanadas kust. Nu ska landets marin undersöka fyndet.

Dykaren Sean Smyrichinsky var på jakt efter sjögurkor när han gjorde det oväntade fyndet. På havsbottnen utanför Pitt Island, vid Kanadas västkust, såg han ett föremål som fick honom att tänka på en rymdfarkost.

”Ingen hade sett det förut, eller hört talas om det, ingen brukar dyka just där. Sen sa någon oldtimer 'Åh, du kanske har hittat bomben'”, säger Smyrichinsky, citerad i Science Alert.

Bomben i fråga försvann under en övning i februari 1950. US Air force flight 44-92075 skulle simulera ett bombanfall över Kalifornien. Bomben de förde med sig innehöll inte plutonium som skarpa atombomber, utan en bladning av bly, naturligt uran och TNT. Den skulle dock fortfarande kunna explodera, rapporterar Science Alert.

Men planet fick problem och övergavs av besättningen. 12 av de 17 besättningsmännen kunde räddas sen de hoppat fallskräm till Princess Royal Island. Innan de övergav planet satte de igång autopiloten och släppte bomben över havet. Vraket av planet återfanns 1953, men utan bomben. Platsen där Smyrichinsky gjorde fyndet stämmer bra med var planet befann sig.

Efter att ha sett bilder på hur bomben Mark 4 såg ut blev Sean Smyrichinsky övertygad om att det var föremålet han sett på havsbotten.

Ett fartyg från Kanadas marin ska nu ta sig till platsen för fyndet för att undersöka det närmare.

Läs mer:

Läs mer: Turings papper räddade

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer