Bollen som svävar på ljudvågor

2016-08-15 10:44  
Här svävar den 50 mm breda bollen sju mm ovanför ljudkällorna. Foto: Applied Physics Letters

Forskare har lyckats hålla ett föremål svävande enbart på ljudvågor.

Med hjälp av ljud från tre akustiska transducers som alstrar en stående våg har forskare leviterat en 50 mm bred boll av polystyren.

I tidigare försök har effekten bara fungerat för vattendroppar och små objekt som är platta eller har en nätsruktur, skriver Gizmodo.

Ett framsteg är även att den leviterade bollen är 3,6 gånger större än den våglängd på 14 mm som används.

Forskarna som är verksamma vid University of São Paulo i Brasilien och Heriot-Watt University i Skottland tror att tekniken ska kunna användas för att kunna lyfta större objekt med olika former och storlekar.

I de försök som hittills gjorts kan bollen bara hållas svävande på en bestämd plats men forskarna tror att det är möjligt att använda tekniken för att flytta och manipulera stora föremål i luften.

Förhoppningen är att metoden kan bli användbar för att exempelvis hantera mycket heta material och vätskeformade objekt, exempelvis i rymden.

Jan Melin

Mer om: Levitation Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer