Populärteknik

Boken som ständigt försvann

Arkimedes, svårfångad författare.

Först trodde man den gått upp i rök för alltid när biblioteket Alexandria brann. Men texten hade räddats av araberna och kunde kopieras av bysantinska munkar på 900-talet. Tyvärr försvann också den boken, och hittades inte förrän vid förra sekelskiftet. Två decennier senare försvann den igen, tills den plötsligt dök upp på en auktion i New York år 1998. Nu röntgas den för att avlockas alla sina hemligheter<br></br>Det handlar om Arkimedes bok om "Metoden".

Publicerad

Den danske filologen Johan Ludwig Heiberg kontaktades en dag år 1905 av en tysk kollega angående ett märkligt fynd. En professor i paleografi vid universitetet i St Petersburg hade tyckt sig se matematiska tecken under texten i en medeltida religiös handskrift, berättade kollegan. Dokumentet fanns i ett bibliotek i Konstantinopel hos Den Heliga Gravens Metochion, en slags ambassad för den grekisk-ortodoxa patriarken i Jerusalem.

Heiberg anade att det rörde sig om en palimpsest, en handskrift där gamla pergamentblad från en tidigare skrift tvättats rena och återanvänts. Efterson myndigheterna i Konstantinopel vägrade låna ut dokumentet begav han sig kommande sommarlov till Konstantinopel med resväskan full av det senaste i kamerateknik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här