Bok och filmtips för lediga juldagar

2011-12-13 23:00  

Söker du julklappstips till teknikintresserade kompisar eller något för egen del att njuta av under de lediga juldagarna? Här är några tips från Ny Tekniks redaktion på paket med innehåll som har uppmärksammats under året. En blandad kompott av både hårdsmält och lättillgängligt.

Steve Jobs in memoriam

Ny Teknik delar gatuadress med Verket för innovationssystem, Vinnova. En dag i hissen uppsnappades detta från en av innovationstjänstemännen: ”Boken om Steve Jobs är fantastiskt intressant. Den borde vara obligatorisk läsning för alla på Vinnova”.

I biografin visas tydligt hur hans besatthet av detaljer, hänsynslöshet och perfektionism förmodligen var det som skapade det företag som tidigare i år blev världens högst värderade.

Jan Melin

Om att äta djur

Det här är något så ovanligt som en fackbok utan pekpinnar om djurfabriker. Under tre år läste Jonathan Safran Foers in sig på ämnet och talade med både forskare och bönder.  Han använder en stillsamt resonerande ton i kombination med mängder av fakta och berörande reportage.  Att han tidigare hyllats som skönlitterär författare går inte att ta miste på. Perfekt komplement till julskinkan.

Helen Ahlbom

Hawking förklarar världen

Chalmersforskare presenterade nyligen en av årets mest fascinerande nyheter. De har lyckats skapa ljus genom att locka fram virtuella fotoner ur vakuum. Den teoretiska bakgrunden till detta finns beskriven i Stephen Hawkings nya bok, som dessutom visar att hela universum kan ha skapat sig självt ur intet. Kan det bli mer spännande?

Jan Melin

Hur man tar bra bilder

Passar amatörfotografen  som redan läst flera böcker om kamerateknik, men nu vill utveckla sitt bildtänkande. Här finns handfasta tips av typen ”så kan glädje förmedlas i en bild”. Men också diskussioner om varför vissa bilder håller att titta på längre, men inte andra. Den bästa svenska fotoläroboken på marknaden!

Helen Ahlbom

En ruskigt smittsam film

Det börjar med en hostning i mörkret. Snart är katastrofen ett faktum: en dödlig pandemi har drabbat världen och paniken sprider sig. Vi följer de smittade, forskare på labb och smittskyddsinstitut, myndigheter och bloggare.  Filmen känns bitvis som en dokumentär, spännande, men man engagerar sig inte känslomässigt i de enskilda rolligurerna.  Rekommenderas inte till personer med bacillskräck.

Charlotta von Schultz

Rädda språket!

Svenska språket behöver skyddas mot framför allt den engelska invasionen. Det anser den internetbaserade lobbyorganisationen Språkförsvaret, som har samlat en antologi av artiklar, skrivna av såväl ingenjörer som språklärare och akademiledamöter. Den inledande kärleksförklaringen till svenska språket är författad av en engelsman, som har lärt sig svenska som forskare på FOI och Saab i Linköping.

Elisabeth Vene

Ingenjörer som romanhjältar

Under samlingsrubriken  ”Det stora århundradet” planerar Jan Guillou attskriva så många historiska romaner han hinner om samhällets utveckling under 1900-talet. Den första boken i serien kom ut i september 2011 och har titeln Brobyggarna. Romanen handlar om två unga ingenjörer och deras äventyr under järnvägsbyggen på Hardangervidda och i Tyska Öst­afrika vid förra seklets början.

Bortsett från en viss präktighet är Brobyggarna kul och spännande läsning. Det är inte var dag ingenjörer agerar hjältar i en underhållande roman.

Kaianders Sempler

Linnélärjunge på vift

År 1754 gav sig Linnélärjungen Daniel Rolander iväg till Surinams urskogar för att  samla växter och djur och beskriva landet. Resultatet av den två år långa strapatsrika resan blev Diarium Surinamicum – en dagbok där han målande berättar om växt- och djurliv, men också om en extremt krävande vardag fjärran från Linnés fridfulla Hammarby.

Nu har Daniel Rolanders text översatts från latinet av Arne Jönsson. Fotografen Helene Schmitz har rest i Rolanders fotspår och James Dobreffs har skrivit en essä om Rolanders kamp mot elementen och hans strävan efter kunskap och upplysning.

Kaianders Sempler

Polhems testamente

Han var kanske den snillrikaste ingenjör som varit verksam i Sverige. Han konstruerade gruvmaskinerier, slussar och klockor. Men han var också teknikpedagog.  Han införde fransmannen Viètes notation med x för okänd i matematiken, och han skapade sitt berömda mekaniska alfabet – ett dussin små modeller som åskådliggjorde principerna för hur fram- och återgående rörelser vinklades, vreds och förvandlades till rotation och vice versa. ”Mechaniken är en grund och fundament till heela philosophien”, ansåg Polhem. 

Kaianders Sempler

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer