Boeings rymdtaxi skapar jobb i Florida

2011-11-01 13:18  

Boeing har beslutat lägga utvecklingen av den bemannade rymdfarkosten CST-100 vid en nedlagd hangar för rymdfärjor på Kennedy Space Center i Florida.

Boeing har kommit överens med statliga organisationen Space Florida om ett samarbete för att, utveckla, tillverka och testa en ny rymdfarkost. Första kund beräknas Nasa bli, men CST-100 ska även erbjudas till andra som vill sända människor till rymden.

Genom Space Florida får man tillgång till en av de hangarer, OPF-3, som tidigare användes för att iordningsställa rymdfärjorna.

Verksamheten beräknas kunna sysselsätta 550 personer. 2015 är det meningen att CST-100 ska göra en första rymdfärd lyft av en Atlas V-raket

CST-100 är en rymdfarkost som ska kunna ta upp till sju astronauter till låg omloppsbana, exempelvis rymdstationen ISS.

Nasa är med och delfinansierar CST-100, men ger även stöd till andra privata företag som utvecklar rymdfarkoster för bemannade färder.

Håkan Abrahamson

Mer om: Nasa Rymdfarkost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer