Boeings batteri färdigtestat

2013-04-08 11:48  
Sista testen för att få det nya batteriet certifierat gjordes med en Boeing 787 Dreamliner som beställts av det polska flygbolaget LOT. Foto: Boeing

Nu har Boeing gjort den sista flygtesten av de nya batterierna till planet 787 Dreamliner och hoppas att flygförbudet snart kan hävas.

I fredags 5 april gjorde Boeing en ny testflygning av sitt plan 787 Dreamliner som nu fått nya batterier. Det var den sista testen i luften som syftar till att de nya batterierna ska kunna certifieras av den amerikanska myndigheten Federal Aviation Administration, FAA, skriver Boeing i ett pressmeddelande.

Ombord på planet fanns två representanter för FAA tillsammans med tekniker och personal från Boeing som säger att flygturen var helt "händelselös" vilket betyder att inga som helst problem kunde upptäckas.

Under flygturen som varade i 1 timma och 49 minuter fungerade batterierna som avsett under både "normala" och "icke-normala" flygförhållanden.

Nu ska Boeing sammanställa och analysera data från testen och överlämna en rapport till FAA inom de närmaste dagarna, enligt pressmeddelandet.

"När de fått rapporten är vi beredda att fortsätta vår dialog med FAA för att försäkra oss om att vi uppfyllt alla deras förväntningar".

Boeing har tidigare sagt att de hoppas på att FAA kan häva flygförbudet redan i slutet av april men analytiker har förutspått att det kan dröja flera månader.

Orsaken till flygförbudet är  en batteribrand som inträffade när en Dreamliner landade i Boston 7 januari och en tidigare incident med rökutveckling under en flygning i Japan.

Sedan dess har Boeing designat om batterierna av litiumjontyp som nu placerats i en låda av rostfritt stål och fått en ny inneslutning av ett material som isolerar elektriskt och termiskt vilket ska förhindra att eventuella bränder sprider sig. Även batteriets laddningsprocedur har modifierats så att den blir mjukare.

23 -24 april ska den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten NTSB ha en utfrågning för att diskutera batteriets konstruktion, testning och ursprungliga certifiering, skriver Bloomberg.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer