Bo bekvämt var som helst

2015-05-25 13:16  
Med sol- och vindkraft är det transportabla huset självförsörjande med energi. Foto: Ecocapsule

Ett transportabelt hus med egen elproduktion och vatteninsamling är perfekt för eremiter.

Ecocapsule är det perfekta huset för den som vill bosätta sig i vildmarken men ändå kunna leva bekvämt.

På taket finns solceller som ger 600 W och ett litet vindkraftverk med maxeffekten 750 W. Energin från dessa kan när den inte förbrukas direkt ladda upp batterier som lagrar 9,7 kWh.

Taket fungerar även som en uppsamlare av regnvatten som vid sidan av annat tillgängligt vatten kan renas i en inbyggd anläggning.

Inne i den åtta kvadratmeter stora och 2,5 meter höga kapseln finns såväl en ihopfällbar säng som stolar, bord, dusch, toalett och ett litet kök.

Huset är konstruerat av ett företag i Slovakien som planerar säljstart i slutet av 2015 till ett ännu okänt pris.

Den versionen transporteras till lämpligt uppställningsställe på en släpvagn eller i en container men företaget planerar även att bygga en campingversion på egna hjul.

Målgruppen för huset är bland annat vetenskapliga expeditioner som arbetar på avlägsna platser men det är även avsett för mindre turistanläggningar, tillfällig bostad vid naturkatastrofer eller för privatpersoner som vill komma bort från civilisationen under en tid.

Jan Melin

Mer om: Energihus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer