Blue Orgin vill skicka människor ut i rymden redan i sommar

2021-05-06 11:35  
Test med Blue Origins raket New Shepard I April 2021. Foto: Blue Origin via AP

Jeff Bezos rymdbolag Blue Origin vill göra en första bemannad tur till rymden i sommar. En av platserna kommer att auktioneras ut.

Efter 15 testflygningar med Blue Origins återanvändbara raket New Shepard börjar det nu närma sig skarpt läge. Om allt går enligt plan ska raketen skjutas upp den 20 juli och det blir då för första gången med en besättning ombord, berättar The Verge.

Färden ska gå över det som räknas som gränsen till rymden – Karmanlinjen. Den ligger på ungefär 100 kilometers höjd.

Besättningen ska huvudsakligen bestå av Blue Origins egen personal. Men en av platserna kommer att auktioneras ut, till förmån för vetenskaplig forskning.

Läs mer: De skjuts upp till rymdstationen med begagnad raket – i begagnad kapsel

New Shepard är utformad för att ta en besättning på sex personer i en kapsel mot rymdgränsen. När raketen är nära målet frånkopplas kapseln, och besättningen får uppleva mikrogravitation i 10 minuter. Därefter åker de raka vägen ner till jorden igen. Kapseln ska landa tryggt i Van Horn-öknen i Texas med hjälp av tre fallskärmar. Raketen New Shepard landar en bit därifrån.

Huruvida Jeff Bezos själv kommer att åka med på färden är oklart.

Blue Origin har inte satt någon prislapp för sina biljetter till rymden. Men för att få åka med konkurrenten Virgin Galactics VSS Unity behöver man betala strax över 2 miljoner kronor.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer