Blu-ray får största bildstorleken

2014-09-10 14:52  
Det nya större videoformatet för Blu-ray kan använda samma typ av skivor som nuvarande version.

Videoformatet Blu-ray ska uppgraderas för att visa det stora bildformatet 4K.

Den som idag vill se videor i det stora bildformatet 4K som visar 3 840 x 2 160 bildpunkter är främst hänvisad till strömmande webbtjänster.

Men nu ska videoformatet Blu-ray uppgraderas till denna storlek, skriver Cnet.

Organisationen Blu-ray Disc Association som står bakom tekniken är nu i full färd med ta fram specifikationer för det nya formatet som även kallas Ultra HD. Samma typ av fysisk skiva som används i dagens Blu-ray ska även utnyttjas för 4K som ska kunna visas med 60 bilder per sekund.

Förutom den större storleken ska även färg och bildkvalitet bli mycket bättre. Bland annat genom att bitdjupet för varje pixel ökas från åtta till tio och att den nya kodningsstandarden H.265/HEVC ska användas.

Blu-ray Disc Association planerar även att öka lagringskapaciteten på dagens skivor från 50 GB till 66 och senare 100 GB.

Målsättningen är att börja licensiera tekniken nästa sommar och de första spelarna beräknas komma ut i handeln i slutet av 2015.

Jan Melin

Mer om: Blu-ray Ultra-hd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer