Blodprov utan stick

2015-04-22 12:24  
Med vakuum sugs ett blodprov upp från armen med en metod som kan användas i hemmet. Foto: David Tenenbaum

En ny metod för blodprovstagning är smärtfri och kan göras själv.

En del personer är så rädda för nålar och smärta att de undviker blodprov, även om det behövs.

Men nu har det amerikanska företaget Tasso med rötter i University of Wisconsin utvecklat en smärtfri metod som kallas Hemolink för att ta blodprov utan nål.

Deras prototyp är stor som en pingisboll och hålls mot armen eller buken i två minuter. Den består av några enkelt gjutna plastdetaljer varav en är en liten vakuumkammare som suger upp 0,15 kubikcentimeter blod som i sin tur sugs upp i ett litet rör med hjälp av kapillärkraft.

Vid sidan av att slippa smärta behöver patienten inte heller uppsöka en klinik då provet kan tas själv i hemmet och skickas med post till ett laboratorium.

Målgruppen är främst patienter som ska ta blodprov regelbundet, men inte flera gånger varje dag, skriver universitetet. För dem som behöver kolla blodet så ofta rekommenderar företaget fortsatt bruk av enklare utrustning som bland annat används av diabetiker.

Den typ av prov som kan tas med den nya apparaten är sådana som bland annat mäter kolestorol, infektioner, blodsocker och cancerceller.

Nyligen har Tasso fått ett forskningsbidrag från Darpa på motsvarande 26 miljoner kronor. Den amerikanska militära forskningsinstitutionen är främst intresserad av företagets teknik för att konservera och spara blodprover för transporter som inte kräver kylning och efter en vecka i temperaturer upp till 60 grader Celsius fortfarande är färska nog för en laboratorieanalys.

Målsättnigen är att Tasso ska kunna börja sälja sin teknik kommersiellt nästa år.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer