Blästring får teflonet att fastna

2015-05-05 07:01  
Hur kan teflonet fastna i botten på stekpannan? Foto: TT

TEKNIKFRÅGAN. Blästring är tricket som får teflonet att fastna i stekpannan. Ny Tekniks läsare reder ut en halkig fråga.

Läsarfråga:

På teflon fastnar ju nästan ingenting. Men jag undrar hur stekpannefabriken då gör för att få teflonet att fastna i stekpannan?

/Maria Andersson, Stockholm
 

Läsarsvar:

Så här går det till på en panna med aluminiumbotten:

  1. Ytan regörs med blästring. Då skapas en kraftig ytförstoring med oregelbundna toppar och dalar.
  2. Ytan oxiderar i kontakt med luftens syre till aluminiumoxid. Sker ytoxidationen i oxiderande bad kallas det för anodisering. Anodisering skapar en ännu tjockare ytoxid. Men det kostar mer.
  3. Ytoxiden är mikroporös och består enkelt uttryckt av tätt växande oregelbundna hexagonala oxidstavar med små tomrum emellan.
  4. Vanligtvis sprutas teflonet i form av en suspension av fina partiklar på ytan och värmebehandlas. Den mycket porösa ytan väts och fylls nu av fina teflonpartiklar som sintras till ett sammanhängande tätt ytskikt som får ett mekaniskt rotfäste i alla mikroporositeter. Det sitter därför fast genom en så kallad mekanisk låsning.
  5. I billiga konsumentprodukter kostar man inte på produkten en kraftig oxidtillväxt varför teflonet lossnar lättare.
  6. I dyrare konsumentvaror och på viktiga industriprodukter kostar man på produkten en dyrare och kraftigare oxidtillväxt. På dessa sitter teflonet fast avsevärt bättre. Även om man skrapar bort det yttersta skiktet har man teflon kvar i det mikroporösa oxidskiktet som är impregnerat med teflon.

/Experten

 

Läsarsvar:

Någon gång på 1980-talet var jag med och installerade en produktionslina för teflonbeläggning av stekpannor.

Den metod vi använde för att få en god vidhäftning var helt enkelt blästring med ett finfördelat sandpulver.

/Esbjörn Hogmark

 

Läsarsvar:

Vidhäftning handlar till stor del om ett ämnes förmåga att väta (flyta ut och få kontakt med) den yta som det ska sitta fast på. Ett ämne som har låg ytenergi väter i princip alltid ett ämne med högre ytenergi. Teflon har superlåg ytenergi. Därför väter upphettad teflon metall och därmed sitter den bra fast. Detta trots att teflon inte riktigt smälter till en vätska utan bara blir geleaktigt vid höga temperaturer. Teflonet kan i sin tur knappast vätas av något annat på grund av av sin mycket låga ytenergi, därför fastnar inget på denna yta.

Jag gillar grejer som håller, steker därför alltid i gjutjärn. Teflonpannor är bra i teorin men slits för fort. Dessutom undrar jag vilka kemiska substanser som bildas när Teflonet slits vid hög stektemperatur.

/Henrik Mikaelsson

 

Många fler svar hittar du här bland läsarkommentarerna.

 

Har du nya intrikata frågor? Maila till teknikfragan@nyteknik.se

 

Det är ni läsare som både frågar och svarar i Ny Tekniks Teknikfrågan.

 Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Charlotta von Schultz

Mer om: Teflon Blästring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer