Blås upp solplanets hangar

2013-06-04 15:00  
Den uppblåsbara hangaren för Solar Impulse är 88 meter lång och som högst 11 meter. Vikten av de tolv moduler som sätts ihop på sex timmar är 3 500 kg och hela konstruktionen tål vindstyrkor på 100 km/h. Foto: Solar Impulse

Det soldrivna planet Solar Impulse använder en egen transportabel uppblåsbar hangar under sin färd över USA.

Det schweiziska soldrivna planet Solar Impulse ska flyga jorden runt 2015 med bara fem stopp. På några av de planerade landningsplatserna finns inga hangarer som kan skydda planet på ett tillfredsställande sätt. Därför har teamet bakom projektet utvecklat en transportabel uppblåsbar hangar. Den har nu för första gången testats under realistiska förhållanden. Det gjordes efter den tredje etappen av fem där Solar Impulse flyger över USA från San Francisco till New York.

När planet landade på Lambert-St. Louis International Airport i Missouri parkerades det i den stora uppblåsbara hangaren som sattes upp på sex timmar av tolv personer.

Hangaren är tillverkad av ett material som släpper igenom det solljus som behövs för att ladda planets batterier som bland annat används som energikälla under nattliga flyg. Då hangaren ska skydda planet vid extrema väderförhållanden är hela konstruktionen byggd för att klara vindhastigheter på upp till 100 km/h.

Den 3,5 ton tunga hangaren som är 88 meter lång och 11 meter hög är sammansatt av tolv separata moduler som gör den lätt att transportera och förenklar uppförandet.

Att St. Louis valdes som etappmål var ingen tillfällighet, enligt projektets webbplats. Syftet är att hylla den svenskättade Charles Lindberg som med sitt plan Spirit of St. Louis 1927 blev först med att göra en soloflygning utan mellanlandning över Atlanten. Charles Lindberg var även chefspilot för Chicago to St. Louis Mail Route.

Bertrand Piccard som spakar Solar Impulse under flygningen över USA har till och med träffat Charles Lindberg.

– Det var speciellt viktigt för mig att komma till St. Louis då jag blev så inspirerad när jag som elvaåring mötte Charles Lindberg på Cape Canaveral i samband med en raketuppskjutning under Apolloprogrammet. Jag blev verkligen rörd över att kunna landa här idag med Solar Impulse, säger Bertrand Piccard i ett pressmeddelande.

<iframe width="468" height="264" src="https://www.youtube.com/embed/_ZmR0h8K75c?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer