Blåa bleka pricken fyllde 30 år – ”That's us”

2020-02-17 15:35  

Innan kamerorna på Voyager 1 stängdes av för alltid tog farkosten en bild som sedan har blivit världsberömd. Nu har Nasa släppt en förbättrad version.

För 30 år sedan tog rymdfarkosten Voyager 1 en bild av jorden, exakt 34 minuter innan kamerorna ombord stängdes av. Farkosten var tillsammans med Voyager 2 på väg ut ur vårt solsystem, men flera forskare på Nasa ville att Voyager 1 skulle vända sig om för att ta en bild på vår jord.

Bilden har döpts till ”The pale blue dot”, och heter på svenska ”den blåa bleka pricken”. Bilden visar vårt hem omringad av tomrum, och det syns att vi är ensamma i vårt solsystem, och det är bara vi människor som har ansvaret för vår planets välmående.

Det var på fredagen den 14 februari i 1990 som bilden togs, och sedan dess har Nasa förbättrat bilden för att framhäva vår jord, och ännu idag är bilden lika relevant och viktig. Forskare på Nasa har använt särskilda program för att förstärka resolutionen och ljuset på bilden för att få den ikoniska pricken att framhävas.

Läs mer: Nya bilden av solen är den mest detaljerade någonsin

Ett väldigt känt citat från Carl Sagan som var ansvarig för att bilden togs och även skrev en bok om bilden är; ”Look again at that dot. That's here. That's home. That's us,” vilket på svenska blir ”titta igen på den där pricken. Det där är det här. Det är vårt hem. Det är vi.”

Med #bluedot och #palebluedot uppmärksammades jubileet på Twitter.

Hanna Gunnarsson

Mer om: Rymden Voyager

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer