Birger jarl - från dödskalle till levande byst

2010-04-08 10:28  

Så såg han ut i verkligheten - den medeltida statsmannen Birger Magnusson jarl. Den världskände dockmakaren Oscar Nilsson har gett Birger jarls 754 år gamla kranium ett ansikte.

I år är det 800 år sedan Birger Magnusson av Bjälboätten föddes i Östergötland. Vid 38 års ålder utsågs han till jarl, kungens närmaste man.

Birger Magnusson blev den sjätte och siste jarlen i Bjälboätten. Den förste jarlen var Birger Brosa, känd i Stellan Skarsgårds gestalt i filmerna om korsriddaren Arn Magnusson.

När Birger jarl dog 1266 begravdes han i Varnhem i Västergötland. Där, i Varnhems klosterkyrka, finns det välkända stenporträttet på honom, ett porträtt som tros ha godkänts av Birger jarl själv.

När Medeltidsmuséet i morgon fredag slår upp portarna till jubileumsutställningen om Birger jarl möts besökarna av ett sensationellt verklighetstroget ansikte - en byst som byggts upp med hjälp av osteologiska analyser, dna och gipsavgjutning av Birger jarls kranium.

Dockmakaren Oscar Nilsson i Bredäng som tidigare gjort rekonstruktioner av Bockstensmannen, tusentalskvinnan Estrid och den 9 000 år gamla Bäckaskogskvinnan, har arbetat i över två år med Birger jarl

Han har utgått från en 80 år gammal gipsavgjutning av kraniet och på det lagt på muskel efter muskel tills ett levande ansikte trätt fram med grop i hakan och ett skadat ögonbryn efter ett svärdshugg i ansiktet.

I samband med avtäckelsen av ansiktet startas en look a like-tävling på jubileets webbplats. Här kan den som liknar jarlen nomineras för att senare plockas ut till final av en jury. Priset är bland annat en weekend med övernattning på hotell Birger jarl (!) i Stockholm.

Jubileet är ett samarbete mellan de regioner där Birger jarl var verksam; Östra Götaland, Västra Götaland samt Stockholm.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer