Biometriska betalkort kan snart introduceras i Storbritannien

2018-07-09 09:14  
Foto: Elise Amendola

Betalkort med inbyggd fingeravstryckssensor testas redan i Sydafrika. Snart kan de lanseras även i Storbritannien.

Kreditkortsjätten Mastercard förhandlar just nu med brittiska banker om att lansera ett kort med inbyggd fingeravtryckssensor, berättar The Telegraph.

För att genomföra ett köp bekräftar kortägaren sin identitet genom att placera sitt finger på en sensor. Tekniken testas redan i dag i Sydafrika. Mastercard hoppas kunna lansera metoden även i Storbritannien inom de närmaste månaderna.

För att kunna genomföra köp på nätet kommer det att finnas en särskild app till mobilen där köparen bekräftar sin betalning med ett fingeravtryck, eller en ”selfie.”

Läs mer: Här är storbolagens förslag till en e-krona

Ett nytt EU-direktiv är på gång, som innebär att konsumenter måste bekräfta sin identitet var femte gång som de genomför en kontaktlös betalning, som ett sätt att förhindra bedrägeri. Biometriska betalkort kan vara ett sätt att gå runt direktivet.

Den nya betalmetoden ska inte kräva någon uppgradering av betalterminaler i affärerna.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer