Bill Gates satsar på tvåtaktarens återkomst

2010-09-22 12:08  

Ett USA-företag har utvecklat en ny tvåtaktsmotor för personbilar som både är miljövänlig och billig. Bill Gates är en av investerarna.

Det amerikanska företaget Ecomotors International vill återuppväcka tvåtaktaren för personbilar.

Deras patenterade nya motor sägs komma till rätta med många av de problem som fick biltillverkare att gå över från tvåtaktsmotorer till fyrtaktare.

Deras nya motor bygger på ett gammalt koncept med motgående kolvar som använts i bland annat flygplan och stridsvagnar.

Men nu har Eco Motors förfinat tekniken ”Opposed Piston Opposed Cylinder”, OPOC, och kombinerat den med modern teknik och elektronik.

Ett av de stora problemen med konventionella tvåtaktare är den dåliga förbränningen som genererar stora miljöstörande utsläpp.

I den nya motorn reduceras utsläppen med hjälp av bland annat elektroniskt styrd bränsleinsprutning och turboladdning.

– Detta är vanligt i andra motortyper men tekniken är mycket bättre idag än vad den var när vi för länge sedan försökte utveckla tvåtaktstekniken, säger Ecomotors vd Don Runkle till Technology Review.

Enligt Technology Review är nästan varje komponent i motorn styrd och kontrollerad av datorer.

Tvåtaktarens enklare konstruktion gör att den kan byggas av mycket färre delar och är billigare att tillverka än fyrtaktaren.

Det gör bland annat motorn lättare och enligt företaget kan den producera omkring två hästkrafter per kilo motorvikt.

Motorn som nu utvecklas ska kunna köras på såväl diesel och bensin som etanol.

En av dem som satsat pengar i Ecomotors är Bill Gates som tillsammans med riskkapitalbolaget Khosla Ventures investerat 160 miljoner kronor.

- Bill Gates har visat stort intresse för hälsa och utbildning. Och billiga transporter av gods och människor är en stor del av vägen mot ett friskt och välutbildat samhälle, säger Don Runkle till Wall Street Journal.

Han säger också att de första prototypfordonen med de nya motorerna eventuellt kan visas upp i slutet av året.

Ecomotors har även fått sin första kund. Det kinesiska företaget Zhongding Group har skrivit avtal om att satsa upp till 125 miljoner i motorutveckling och planerar att licensiera tekniken, enligt Technology Review.

Licensmodellen är det som Ecomors främst ska satsa på men planerar även en viss egen tillverkning.

Jan Melin

Mer om: Tvåtaktare OPOC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer