Bilen som körs av blinda

2009-08-03 13:48  
Wes Majerus provkör första bilen för blinda förare. Foto: Virginia Tech.

Här är bilen som kan köras av helt blinda personer. <br></br>Med hjälp av laserdetektorer och röstkommandon har bilen provkörts av synskadade förare i USA.

Wes Majerus från Baltimore i USA blev den första blinda personen som fick provköra världens första bil som kan rattas av förare helt utan syn, enligt en pressrelease från Virginia Tech College of Engineering där fordonet utvecklats.

Premiärturen gjordes på en stor avspärrad parkeringsplats och enligt en video ser det ut som om bilen även kördes på trafikerade gator runt universitetet.

Men det var inte första gången Wes Majerus satt bakom ratten. På småvägar har han tidigare kört med sin pappa som ledsagare på passagerarplats bredvid förarsätet.

– Till skillnad mot instruktionerna från en människa är de talade kommandona från ”Blind Drive Challenge Car” väldigt precisa, säger Wes Majerus i pressmeddelandet.

”Ögat” i den nya bilen är en laserbaserad avståndsmätare som detekterar alla hinder runt bilen. Impulser från den översätts dels till röstkommandon men även till en vibratorförsedd väst. En lätt vibration på exempelvis vänster sida betyder inbromsning och en kraftigare skakning betyder stopp.

När det är dags att svänga berättar en röst hur stor rattvridningen ska vara i form av hur många ”klick” ratten ska vridas där varje klick motsvarar ungefär fem grader.

Bilen är byggd av nio teknologer som ett svar på en utmaning från Federation of the Blind´s Jernigan Institute.

Förhoppningen är att myndigheterna i framtiden ska tillåta blinda att ta körkort och kunna bli vanliga bilförare.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer