Bildäck ger bättre batterier

2014-09-02 11:31  
Den kemiska behandlingen är det steg i processen som skiljer den nya tekniken från tidigare metoder att utvinna kol ur bildäck. Foto: Oak Ridge National Laboratory

Malda bildäck ger råvara som gör batterier billigare och mer effektiva.

I ett litiumjonbatteri är anoden tillverkad av kolvarianten grafit som främst kommer från Kina. Den allt större efterfrågan på grafit för batterier i elbilar och för lagring av el från sol- och vindkraftverk har höjt priset och förväntningarna är att det ska öka ännu mer.

Men nu har forskare vid Oak Ridge National Laboratory som drivs av energidepartementet i USA utvecklat en ny metod för framställning av grafit, skriver forskningsinstitutionen i ett pressmeddelande.

Råvaran är kasserade bildäck som mals ner till pulver. I en kemisk process blir det till ett svavelrikt slam som filtreras och torkas till kakor.

Det är detta steg i processen som skiljer den nya metoden från tidigare försök att utvinna kol från bildäck, skriver Extreme Tech.

Kakorna hettas sedan upp i en kväverik omgivning och förvandlas då till kolpulvret kimrök (carbon black) vars molekylstruktur gör att det blir utmärkta anoder i litiumjonbatterier.

Enligt forskarna är detta material billigare och bättre än den grafit som används idag. Ett litiumjonbatteri med den nya elektroden klarar exempelvis av fler laddningscykler är de traditionella batterierna.

Dessutom anses det vara en strategisk vinst för USA att inte behöva förlita sig på leveranser från Kina om den nya tekniken kan kommersialiseras.

Ett ytterligare plus är att man kan reducera de idag miljöstörande upplagen av gamla uttjänta däck.

Jan Melin

Mer om: Batteriteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer