Besök ett läskigt virusmuseum

2016-04-18 14:13  
På The Malware Museum kan gamla datorvirus provköras i en emulator. Foto: Archive.org

Gamla datorvirus från 1980- och 1990-talet finns nu i ett virtuellt museum på webben.

Malware Museum presenteras virus och andra skadeprogram som var vanliga på hem- och persondatorer under 1980- och 1990-talet. Utställningen är sammanställd av datorhistorikern Jason Scott där många av skadeprogrammen som presenteras kommer från F-Secures chefsforskare Mikko Hypponens samling, skriver Smithsonian.

Många av de historiska virusprogrammen var inte speciellt skadliga då deras främsta uppgift var att göra hackaren bakom programmen berömd och visa upp snygga bilder och animationer.

Men det fanns även de som helt kraschade datorerna. I de virus som visas upp på museet har Mikko Hypponen rensat bort all eventuellt skadlig kod från de elaka programmen som kan köras i en emulator på museets webbplats.

- Nu för tiden finns det knappast några skojfriska hackare som programmerar virus bara för att det är kul, säger Mikko Hypponen till Smithsonian.

- De flesta skadeprogram som vi analyserar idag kommer från organiserade kriminella grupper och underrättelseorganisationer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer