Bergsäker kil håller segelbåten på plats

2009-03-17 23:00  
När båten drar i öglan, spänns kilen fast ännu mer.

Båtägare som gillar att kryssa runt i skärgården på sommaren, känner till de problem som dyker upp när man ska lägga till. Det är ofta långt till närmsta träd, och svårt att hitta en spricka som är tillräckligt djup och smal för att fästa bergskilen.

Om man hittar en spricka, finns det ändå en risk att vakna upp mitt ute på havet av att båten har slitit sig loss under natten.

–?Jag har haft båt sedan jag var 13 och har alltid irriterat mig på att det inte finns någon bra bergskil, säger Niclas Johansson, som har utvecklat en ny typ av kil, som expanderar och låses fast i sprickan.

Idén fick han från expanderande bergsdubbar, som används för att permanent förankra exempelvis bryggor. Då borras ett hål som dubben slås fast i. Men Expanderkilen kan tas loss igen, och det behöver inte borras i berget.

Niclas Johansson, som till vardags arbetar med konstruktion av bland annat slussportar, fick hjälp av Almi företagspartner med finansiering och rådgivning.

–?Jag hade en prototyp som jag visade upp. Den var inte mycket för ögat, men Almi plockade in en industridesigner som vidareutvecklade kilen. Nu är den riktigt snygg.

Produkten är designskyddad, och förra året ansöktes det om patent. Ett kontrakt med båttillbehörshandlaren Watski i somras har fått försäljningen att rulla på. Och efter att kilen visats upp på båtmässor har intresset ökat bland återförsäljarna.

Emelie Ahlstrand

Mer om: Segelbåt Kil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer