Beräkningar tyder på en nionde planet

2016-01-21 12:35  

Det kan finnas en stor, nionde planet i solsystemet. Det har forskare i Kalifornien kommit fram till genom beräkningar. Resultaten är dock ännu obekräftade.

Planeten, som kallas för Planet Nine, tros ha en massa som är tio gånger större än jordens och färdas runt solen i en lång, utdragen bana. Enligt forskarna, Konstantin Batygin och Mike Brown vid Caltech-universitetet, tar det mellan 10 000 och 20 000 år för planeten att ta sig ett varv runt solen.

Forskarna har dock ännu inte sett planeten, utan har räknat fram att den kan finnas genom matematiska modeller och datorsimuleringar. Men planeten skulle kunna förklara varför flera objekt i Kuiperbältet intill Pluto har banor som avviker från det vanliga i solsystemet.

Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Astronomical Journal.

Nu försöker flera forskare få syn på planeten. Trots att det inte är känt var den befinner sig på sin bana bedömer forskarna att många teleskop har chans att kunna upptäcka den.

Se film om planeten

Linda Nohrstedt

Mer om: Planet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer