Begränsningar i Wikipedia

2009-01-26 13:52  

Wikipedia ska minska möjligheten för användarna att redigera uppslagverkets artiklar.<br></br> Ändringar ska först granskas innan de publiceras.

Förra veckan kunde man i Wikipedia läsa den falska uppgiften att senator Edward Kennedy hade dött.

Någon användare hade redigerat en artikel och fått in lögnen som låg kvar i fem minuter innan den upptäcktes och avlägsnades, skriver New York Times.

Nu planerar Wikipedia att i den engelska upplagan införa ett nytt system för att slippa liknande händelser.

Det kallas Flagged Revisions och bygger på att bara speciellt utvalda och trovärdiga användare direkt ska kunna redigera uppslagverket. Övriga kan föreslå en ändring som först publiceras då den granskats av någon ”trovärdig användare”.

Ett sådant system provas sedan förra året i den tyska upplagan av Wikipedia.

Ett problem där har blivit att det kan dröja upp till tre veckor innan en ändring publiceras.

”Men vår version kommer bara ha en mycket kort försening (mindre än en vecka, förhoppningsvis mycket kortare), skriver wikipediagrundaren Jimmy Wales i sitt eget diskussionsforum på Wikipedia.

Ett skäl är att bara vissa typer av artiklar ska ha ”Flagged Revisions”.

Vilka dessa artiklar blir framgår inte av Jimmy Wales diskussionsinlägg där han säger att fadäsen med den falska dödförklaringen av Edward Kennedy aldrig skulle ha inträffat med ”Flagged Revisions”.

Jay Walsh, som är talesperson för Wikipedia, säger till New York Times att det ännu inte är bestämt när de nya reglerna ska införas.

”Det verkar som om en majoritet av Wikipedias användare stöder en förändring. När diskussionen lagt sig får vi en bättre känsla för när det är dags att gå till verket”, säger Jay Walsh.

Förra veckan meddelade det konkurrerande uppslagverket Encyklopaedia Britannica att de ska låta sina användare redigera och skriva nya egna artiklar. Men de använder redan från början den modell som Wikipedia nu planerar och låter experter kontrollera nytt material innan det publiceras.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer