Båten som ska slå världsrekordet

2016-03-29 16:36  
Den tolv meter långa Quicksilver ska med en turbofläktmotor på 10 000 hästkrafter kunna nå hastigheten 350 miles/h. Foto: Quicksilver

Ett av de äldsta hastighetsrekorden i motorvärlden utmanas nu av en britt.

När Ken Warby från Australien 1978 fick upp sin båt Spirit of Australia i 511 km/h satte han ett världsrekord som fortfarande står sig och är ett av de äldsta inom motorsporten.

Men nu utmanas han av britten Nigel Macnight som under de senaste 28 åren arbetat med att designa och utveckla en båt som ska sätta nytt rekord. Målsättningen är att komma upp i 563 km/h, skriver Daily Mail.

Den tolv meter långa och 3,5 ton tunga båten som döpts till Quicksilver finns ännu bara som en modell men förhoppningen är att den ska vara klar för ett rekordförsök inom några år.

Den enda brittiska sjön som är möjlig att använda för det är Coniston Water, men där får inga tester göras. Så nu planerar Nigel Macnight att förlägga provkörningarna till den skotska sjön Loch Ness.

Rekordförsök med båtar hör till de farligaste inom motorsporten och har krävt många förares liv. 1952 dog exempelvis den brittiske racerföraren John Cobb under ett rekordförsök på just Loch Ness.

Nigel Macnight har ännu inte presenterat speciellt mycket detaljer om sin båt. Men det förväntas han göra vid ett evenemang 20 april på Eden Court Theatre i Inverness där Loch Ness har sitt utlopp i Nordsjön, skriver The Press and Journal

Det som är känt är att Quicksilver ska få sin fart med hjälp av en turbofläktmotor från Rolls Royce på 10 000 hästkrafter som av stabilitetsskäl placeras i båtens för.

Jan Melin

Mer om: Båt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer