Bärbart labb kan hitta utomjordiskt liv

2015-11-30 15:06  
Chemical Laptop är byggt för att hitta aminosyror på planeter vilket kan vara tecken på utomjordiskt liv. Foto: Nasa

I en liten låda finns allt som behövs för att hitta livstecken på andra planeter.

Nasa har utvecklat ett litet laboratorium som på egen hand ska leta efter livsformer på planeter och andra himlakroppar. Det kallas Chemical Lapotop, både på grund av sin storlek och möjligheten till omprogrammering för olika slags analyser.

Labbet är främst avsett för att hitta aminosyror och fettsyror som är basen för proteiner respektive cellmembran i livsformer här på jorden, skriver Nasa

Prover som tas på exempelvis Mars yta placeras i en behållare med vatten som hettas upp till omkring 100 grader Celsius. Därefter tillsätts fluorescerande färgämnen och andra kemikalier som används för att hitta molekyler i provtagningsmaterialet som analyseras med en inbyggd laser.

Analysen kan bland annat visa om hittade aminosyror är vad som kallas höger- eller vänsterhänta vilket refererar till deras sätt att bryta polariserat ljus.

På jorden dominerar den vänsterhänta versionen i praktiskt taget allt liv men det är fullt möjligt att högerhänta aminosyror dominerar i liv på andra planeter. Men det är inte troligt att utomjordiska livsformer använder en blandning av de två typerna av aminosyror.

Ett sådant fynd skulle visa att provtagningsmaterialet inte har något biologiskt ursprung. Men om någon av de två typerna dominerar starkt skulle det vara det bästa beviset hittills på att det finns liv på andra planeter, skriver Nasa.

Vid analysen av fettsyrorna är forskarna främst intresserade av längden på deras respektive kolkedjor vilket kan visa vilken typ av organismer som finns eller har funnits.

Målsättningen är att kemilabbet ska byggas in i framtida rymdfarkoster liknande de fordon som flugits till Mars. Men tekniken kan även komma till användning på jorden för analys av provtagningar som då inte behöver skickas till ett vanligt laboratorium. Inom medicinen kan Chemical Laptop även användas för att undersöka om exempelvis beståndsdelarna i ett läkemedel är legitima eller piratkopierade.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer