Bankomatbedragare avslöjade

2011-04-05 23:00  

Den 10 februari 2011 greps två bulgariska medborgare på bar gärning i Greåker söder om Oslo när de installerade skimningsutrustning i en bankomat.

Männen hade fäst en liten kortläsare i bankomaten. När kunder stoppade in sina kort registrerades pin-koden med hjälp av ett falskt tangentbord över det riktiga. Med alla kortuppgifter till hands kunde ligan fabricera falska bankkort. Intet ont anande bankkunders konton kunde sedan i lugn och ro tömmas genom uttag på betryggande avstånd från Norge – i bankomater i Asien och USA.

I en stuga som männen hyrt i ett campingområde hittade polisen avancerad elektronisk utrustning. Enligt Sarpsborgpolisen, som driver utredningen i samarbete med svensk polis, Interpol och Europol, finns förgreningar till alla kontinenter utom Afrika. Mellan 500 och 1 000 bankkort har skimmats bara i Norge. Hur mycket pengar bedragarna hittills kommit åt är okänt, men det anses röra sig om miljonbelopp.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer