Bankiren som dokumenterade världen

2005-09-27 23:50  

Han hette Albert Kahn, och han ivrade för fred och samförstånd mellan folken. I början av 1900-talet skickade han ut unga fotografer till jordens alla hörn för att dokumentera främmande kulturer med tidens modernaste tekniker: färgfotografi och rörlig film.


Den franske bankiren Albert Kahn (1860-1940) var en mycket ovanlig bankir. Han var nämligen mer intresserad av människor och främmande kulturer än pengar. Han menade att många konflikter i världen skulle kunna undvikas om folken bara hade mer kontakt och kunskap om varandras levnadsvillkor.

1898 hade Kahn gjort en jordenruntresa och blivit så imponerad av allt han sett att han omgående beslutat sig för att sprida mer kunskap om världen.

Världsträdgård och resor för fredens bevarande
I Paris utkant, vid floden Seine strax sydväst om parken Bois de Boulogne, byggde han sig en präktig villa och anlade en fyra hektar stor världsträdgård med biotoper från olika världsdelar. Här fanns också palmhus, rosarium, porlande bäckar och lummiga träd. Här skulle gäster från världens alla hörn umgås och lära känna varandras särarter.

Men inte nog med det. Han började också skicka ut unga lärare för att dokumentera främmande kulturer med samtidens modernaste tekniker - färgfotografi och rörlig film.

Bildarkivet från hela planeten
Hans tanke var att skapa ett "Archive de la planète", ett bildarkiv från världens alla länder. Bilderna skulle skildra vardagslivet i olika kulturer. Det skulle alltså inte handla om nyheter, politik eller sensationer, utan avsikten med bilderna var att visa hur vanligt folk levde och arbetade runt om på vår planet.

Kahns unga fotografer besökte och dokumenterade stora delar av världen under 1900-talets första decennier, och de förde hem tusentals färgdiapositiv - autokromer - till Khans arkiv.

Efter den stora börskraschen 1929 ruinerades Albert Kahn, men hans samlingar och trädgården räddades av kommunen. En av hans fotografer drev sedan vidare vad som skulle bli Musée d'Albert Kahn.

Musée d'Albert Kahn
I dag är museet ett av Paris mest intressanta. Varje år väljer man ut ett tema och ställer ut en del av det enorma bildarkivet. Under hösten 2005 visas en utställning med ett åttiotal bilder från Irland, tagna våren 1913 av två unga kvinnliga fotografer: Marguerite Mespoulet och Madelaine Mignon.

Båda var utbildade lärare, Marguerite i matematik och Madelaine i engelska.

Fotografier från Connemara, Claddagh och Galway i västra Irland visar ett land i djupaste armod och fattigdom. De unga fransyskorna skriver i sina kommentarer till bilderna att det förefaller omöjligt att människor skulle kunna överleva i det karga och steniga landskapet.

Det fattigaste landet i Europa
"Folk dör som flugor i tyfus", skriver Marguerite Mespoulet från Connemara. "Och överallt sten, sten och ännu mera sten. Vad kan dessa stackars människor leva av?"

Överallt finns ruiner av hus som folk lämnat under nödåren i mitten av 1800-talet, när potatispesten slog till och halva Irlands befolkning emigrerade.

Även Sverige dokumenterat
Musée d'Albert Kahn ligger ett stenkast från metrostationen Boulogne - Pont de Saint Cloud, ändhållplats för linje 10 en halvtimmes resa västerut från centrala Paris. Våren 2006 kommer museet att visa en utställning med bilder från Maghreb - Nordafrika.

Kahns reste för övrigt själv till Sverige för att hälsa på sin vän bankiren Wallenberg, och hade då med sig en fotograf. Herrarna reste runt i Dalarna, och som ett resultat av den resan blev det nästan hundra år senare en utställning plus en mindre bok som kulturchefen i Leksand, Kersti Björklöf, ställde samman. Utställningen vandrade runt i landet ett tag och visades bland annat på Nordiska museet.

Bilder från bland annat Göteborg och Falu koppargruva finns i Kahns stora arkiv. Förr eller senare kommer också dessa att ställas ut.

 

Musée d'Albert Kahns webbsajt:

http://albert-kahn.hauts-de-seine.net/

På engelska:

http://albert-kahn.hauts-de-seine.net/english/

 

Karta: Klicka här.


 

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer