Badkaret igen, och ögons upplösning

2004-05-11 23:00  
! När jag gick i gymnasiet fick vi se en video från elsäkerhetsverket. En påslagen hårtork stacks ner i ett akvarium med fiskar. Omedelbart flöt fiskarna upp och lade sig på rygg. De var stendöda.

Slutsats: gör inte detta experiment i ditt eget badkar med dig själv eller någon
annan i!

Lars Andersson
Ludvika

! Läste Klas Björks slutsatser angående bad i ett ojordat badkar. Avgörande för farligheten är hur kroppen placeras mellan elektroderna och därmed den ström som kan flyta genom badaren. I ogynnsamma fall räcker 30 mA för hjärtproblem. Människokroppen innehåller salter som är goda ledare, och med hela kroppen nedsänkt i vatten mellan två elektroder så flyter strömmen lättare genom den salthaltiga kroppen än genom det omgivande vattnet. Ett par hundra mA vore säkert nära döden.

Dag Hamm

Nästa fråga

? Apropå frågan om hjärnans arbetsfrekvens, så har jag en liknande: Hur stor är ögonens upplösning? Hur många "dpi" uppfattar man normalt?

Niclas (med pollengrusiga ögon)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer