Populärteknik

Autonoma drönaren kan ducka för forskarnas boll

Med hjälp av en eventkamera kan universitetets drönare undvika kastade projektiler. Se den väja runt fotbollen. 

Publicerad

Drönarnas kapacitet för att läsa av sin omgivning blir allt vassare. Vi har sett lösningar som gör att de kan undvika statiska föremål såväl som förflytta sig i täta svärmar utan att kollidera. Nu har forskare vid Zürich universitet tagit fram teknik som hjälper drönare att ducka för flygande projektiler.

På en quadcopter har de monterat en så kallad eventkamera. Istället för att ta ett antal bilder per sekund som sedan processas av mjukvaran så sänder eventkameran bara data när pixlarna i synfältet ändras i intensitet. Mindre data som skickas ger en låg latens – och därmed en snabbare responstid.

I filmen från Zürich universitet kastar forskarna en fotboll mot den autonoma drönaren – och varje gång lyckas farkosten på eget initiativ väja för projektilen. Även om kasten sker i en maklig hastighet så överträffar förmågan alla typer av kommersiella drönare på marknaden i dag. Se klippet nedan. 

"Vi ville verkligen flytta gränsen och se vad de här robotarna har för kapacitet", säger forskaren Davide Falanga till The Verge.

Tekniken kan bidra med stor nytta rent säkerhetsmässigt – dels för att undvika krockar med fåglar, men givetvis även kollisioner med människor. Även militär och polis kan vara intresserade då exempelvis drönare som övervakar demonstrationer kan undvika föremål som kastas mot dem.

Eventkamerorna är dyra och har fortfarande en liten spridning, men forskarna tror att teknikens användningsområde kommer breddas – detta trots att det kommer dröja innan kamerorna kommer ned till ett vettigt konsumentpris.